Meyve Yetiştiriciliği

Harnup fidanı nasıl yetiştirilir?

Keçiboynuzu fidanı (Harnup) Antalya

Keçiboynuzu (Cerotonia siliqua L.) yeryüzünün bilinen en eski bitkilerinden biridir. Keçiboynuzu meyvesi, içeriğinde bulunan ve insan vücudunda antioksidan tesir gösteren polifenoller açısından oldukça zengindir. Yüksek mineral ve diyet lif açısından da oldukça zengin olup A, B, B2, B3, C ve D vitaminleri açısından da zengin olduğu belirtilmektedir. Keçiboynuzu 100 g meyvesindeki besin değerleri, 54 g. Karbonhidrat, 13 g. Protein, 23 g. Yağ olup toplam 470 kcal sahiptir. Keçiboynuzu çekirdeğinde %45 karbonhidrat, %3 protein ve çok düşük oranda %6 yağ bulunmaktadır.

Keçiboynuzu, 12-15 metre boylanabilen, geniş yapraklı, her dem yeşil, gri-esmer renkte sert gövdesi olan, kalın dallı ve geniş tepeli çalı ve küçük ağaçlardır. Ağaç gövdesi yapısıyla çalı şeklinde bir form halinde bulunur. Yaprakları geniş ve taç yapıya sahiptir. Tohumları oldukça sert yapılıdır. Çiçekler, kırmızımsı renkli çok ufak tomurcuklardan oluşan salkım şeklinde olup doğrudan ağacın dallarından veya gövdesinden fışkırmakta olup çok eşeylidirler. Genel olarak keçiboynuzu bitkisi rüzgar ile tozlaşmaktadır. Meyveleri önceleri parlak yeşil olup olgunlaştıkça kahverengine dönüşen köseleye benzer bir yapı sergiler. Meyveleri kavisli, düz, sıkışık tohumlu olabilir, uzunlukları ise 10 ile 20 cm. arasında değişir. Ağırlık açısından ise ortalama 10 ile 40 gram arasında değişebilmektedir. Keçiboynuzu meyvesinin yüzde 90’ı etli kısım yüzde 10’u ise tohumdur.

Keçiboynuzu fidanı (Harnup) Satanlar

Keçiboynuzu fidanı (Harnup) Satanlar

Harnup fidanı nerelerde yetişir? 

Dünyada Portekiz, İtalya, Fas,Türkiye, Cezayir, Yunanistan, Kıbrıs, Suriye gibi Akdeniz’i kuşatan ülkelerde yoğunlukla yetişmektedir. Keçiboynuzu kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olup,

Akdeniz iklim şartlarına uyum sağlamak için toprağın çok derinlerine inip geniş alanlara yayılır. Baklagiller (Fabaceae) familyasından maki formasyonunun en tipik tanıtıcısıdır. Tarıma elverişli olmayan marjinal topraklarda dahi gelişebilmektedir. Keçiboynuzu, aşırı sıcak olmayan yaz mevsiminin, erken don yaşanmayan sonbaharın ve aşırı soğuk olmayan kış mevsiminin yaşandığı Akdeniz iklimlerinde daha yoğun olarak yayılış göstermektedir. Keçiboynuzu kuraklığın hüküm sürdüğü meteorolojik şartlarda dahi oldukça dayanıklıdır. Kökü, toprak yüzeyinden oldukça derine inebildiğinden (15-20 m.), şiddetli kuraklık zamanlarında bile meyve verebilmektedir

Harnup fidanı dikim 

Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan çukurunu en boy yükseklik 50-60 cm olarak şekilde kazınız, Çıkan toprağa herhangi bir hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Fidan çukuruna, 30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız. Fidanı, çukura dik bir şekilde koyunuz, fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz.  Profesyonel meyve bahçelerinde uygulanacak budamanın sistemi ve hasat ekipmanlarına göre taç oluşumu yeri verilir ama hobiciler için tavsiyemiz ağacın yan dal oluşumun ilk başladığı yerin aşıdan sonra maksimum 40-60 cm arasında olmasıdır. Dikim esnasında tepe kesimi ile 1. taç, yan dal oluşumun başladıktan 1 ay sonra oluşan yanda dalların ucundan kesilmesi ile 2. taç oluşumu ve akabinde diğer taç oluşumları yapılır. Burada önemli olan ağacın tacını aşağıdan vererek ilaçlama, toplama ve budama gibi işleri daha kolay hale getirmektir. Tabi bizim burada anlattığımız vazo tipi budama terbiyesidir. Farklı budama teknikleri de elbette vardır. Budama ne kadar iyi olursa ağacınızda o derece kaliteli olur.

Harnup fidanı sulama

Bitkinin yıllık ortalama su ihtiyacı 500-600 mm. yağış olmasına rağmen, 100 mm. civarında olan yağış rejiminde de hayatını sürdürebilmektedir. Keçiboynuzu bitkisinin yetişebilmesi için ortalama sıcaklık değeri 24 ºC olup, özellikle 30-45 ºC arasında en iyi gelişimi göstermektedir. Keçiboynuzu bitkisinin yayılış gösterdiği alanlar incelendiğinde, yıllık ortalama sıcaklık değerinin 20 ºC’nin altına düşmediği gözlenmiştir. Sıcaklık 4 ºC ’nin altına düştüğü zaman olgun ağaçlar zarar görmeye başlamakta ve en fazla -7 ºC’ye kadar düşük sıcaklığa, 40 ºC yaz sıcaklığına ve sıcak rüzgârlara dayanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir