Meyve Yetiştiriciliği

Avokado fidanı nasıl yetiştirilir?

Satılık aşılı avokado fidanı

Amerikan armudu olarak da bilinen Avokado, Orta Amerika kökenli herdem yeşil bir semitropik iklim meyve türüdür. Meyvenin yapısında ortalama %1-2 oranında protein, %10-17 oranında yağ, %1,5-2.0 dolayında şeker ve %80 u bulunur. Yağ oranının yüksek olması, sağlıklı yağ asitlerinden zengin bulunması, 11 vitamin ve 14 mineral içermesi avokadoyu önemli bir besin öğesi haline getirmektedir. Avokado meyveleri çiçeklenmeden sonra ortalama 10-18 ay kadar sonra olgunlaşır. Dört mevsim yeşil olan ağaç, 6 ile 20 metre arasında değişen boylara ulaşabilmektedir. Farklı renk, büyüklük ve şekillerde olan meyvelerin iriliği 200 ile 600 gram arasında değişir. Oval, yuvarlak ve armut şekillerinde olan meyvelerin ortasında büyük ve kahverengi bir çekirdek yer alır Kabuk rengi yeşil, düz veya pürüzlü görülüyor. Olgunlaştıkça kabuk rengi siyahlaşır Kabuk kalınlığı ise 0.8 ile 6 mm arasında değişir. Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.

Avakado fidanı aşısı

Avakado fidanı aşısı

Avokado nerelerde yetişir? 

Avokado semitropik iklim bitkisidir. Ancak, dünyanın tropik ve subtropik iklim bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör düşük sıcaklıklardır. Avokado Çöl kıyılarından serin ve sisli kuşak iklimlerine kadar hemen her coğrafyada, Geniş sıcaklık dağılımında yetişebilir.

Avokado yetiştiriciliği yapmak için ayrılan arazinin kuvvetli rüzgarlardan ve soğuktan korunaklı kışları ılık geçen bölgelerde olması gerekir. Dondan korunması, ani sıcaklık değiştiklerine uğramaması verimli yetiştirme için çok önemlidir. Avokado çeşitleri -2 ile -6.5 dereceye kadar soğuklara dayanabilir.  Meyvenin dikiminde en iyi toprak, minimum 1m derinliğinde, yüksek drenajlı ve verimli alüvyon topraktır. 

Avokado fidanı dikim

Tüplü/topraklı fidanlarda toprağın poşetten çıkarılırken dağıtılmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için poşet içerisindeki toprağın dikimden önce çamur halinde olmamasına hafif kuruyken dikim yapılmasına dikkat edilmelidir. Dikimin sıcak zamana rastlaması fidanın tutma şansını azaltır. Dikim soğukların geçtiği mart ayından nisan ayı ortalarına kadar yapılabilir.

Avokado fidanlarının dikim seviyesi arazi seviyesinin 3 ile 5 santimetre üzerinde olacak şekildedir. Derin dikimden kaçınılmalıdır. Dikim sırasında fidanın torbası kesilerek çıkartılmalı ve kıvrılmış kökler temizlenmelidir. Fidanın toprağı dağıtılmadan 60×60 cm. ebatlarında açılan çukurlara dikim üst toprak ile yanmış olur gübresi karıştırılarak yapılmalıdır. Dikim işlemi bittikten sonra avokado fidanlarına bol can suyu verilmelidir. Yazın güneş yanmalarından, kışın ise düşük sıcaklık ve kırağıdan kurumak amacıyla gölgeleme yapılmalıdır.

Avokado fidanı sulama

Avokado yetiştiriciliğinde sulama rutini turunçgil üretimine benzer. İlk yıllarda çanak veya karık usulü sulama ile iklim ve toprak yapısına bağlı olarak 7-20 gün arayla su verilir. Ağaçlar verime başladığında karık usulü sulamaya geçilir, gereğe göre sulama aralığı kısaltılabilir. Avokadolarda demir eksikliği olabilir, bu durumda gerekli preparatlar verilerek destek sağlanır. Damla sulamayla sulama yapıldığında ise işlem aralığı 1-7 gün arasında değişir. Bu yaşlarda havanın yağış durumuna göre sulamaya nisan – mayıs aylarında başlanabilir.

avokado tarifleri

avokado tarifleri

Evde avokado nasıl yetiştirilir?

Tahliye kanal acık, minimum 15 litrelik bir saksıda çiçek toprağı ile kolaylıkla avokado yetiştirebilirsiniz. Avokado bitkisi susuzluğa dayanıklı bir tür değildir. Toprağını sürekli nemli tutmaya dikkat etmeli ama fakat aşırı sulamayla kökünü de öldürmemelisiniz. Büyüyen avokadonuzun boy atması için ilk çıkan yapraklarını budayabilirsiniz. Zamanla yıpranan yapraklarını da budamaktan çekinmeyin, ona harcayacağı enerjiyle yerine yeni bakımlı yapraklar verecektir.

Evde yetiştirdiğiniz avokadonuzun meyve vermesi biraz zaman alabilir fakat 3 ya da 4. yılında oldukça sağlıklı meyvelerini göreceksiniz.

Avokodo fidanı satın almak için tıklayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir